فهرست مطالب

مجله راهبرد سیاسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علیرضا ازغندی، سعید جهانگیری * صفحات 1-25
    هدف اصلی این مقاله بررسی سیاست خارجی ایالات متحده با محوریت دولت تازه کار دونالد ترامپ است و سعی در بازخوانی حضور ایالات متحده و منافع این کشور در منطقه پر اهمیت خاورمیانه دارد. همچنین در این نوشتار سیاست های اعلامی و اعمالی ترامپ در قبال خاورمیانه و چالش های پیش روی آن بررسی خواهد شد. سوال اصلی مقاله این است که سیاست خارجی ترامپ در قبال خاورمیانه بر اساس چه مولفه هایی است؟ در پاسخ فرضیه مقاله این گونه مطرح می شود: عوامل گوناگونی در تصمیم گیری ها و سیاست خارجی ایالات متحده دخیل است، و دولت دونالد ترامپ به منظور پیشبرد اهداف ایالات متحده و دولت خود و بر خلاف شعارهای تبلیغاتی اش و مخالفت وی با سیاست های رئیس جمهور پیشین و همچنین بر اثر عوامل تعیین کننده ای چون؛ فشار لابی های صهیونیستی، دلارهای عربستان سعودی و عوامل دیگر، از مواضع اعلامی خود عقب نشینی نموده و لاجرم خود را مجبور به دنباله روی از سیاست های اعصار گذشته (در مورد خاورمیانه) و حتی تلاش جهت افزایش تنش ها در این منطقه می بیند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایالات متحده، دونالد ترامپ، خاورمیانه، صهیونیست، عربستان سعودی
  • سید مصطفی ابطحی، حسن آرایش، فرضعلی سالاری سردری * صفحات 27-64
    حکومت به عنوان یکی از نیازهای اساسی برای فراهم نمودن کمال انسانی در دین اسلام می باشد که بایستی ابعاد سیاسی و اجتماعی آن از منظر قرآنی بررسی گردد. تحلیلی از معنای دقیق حکمرانی در تعالیم اسلام، شاخص های قرآنی حکومت کردن مطلوب با مطالعه آیات قرآن کریم، اهمیت عدالت به عنوان یک رویکرد مهم در حکومت امروزه و همچنین پارادایم «حکمرانی خوب» به عنوان یک شیوه رایج و مسلط برای اداره جامعه در سطح جهان بوده و متفاوت از دولت و حکومت است. در این نوشتار، ابتدا «حکمرانی خوب و حکمرانی شایسته» و شاخص های آن با روش «توصیفی – تحلیلی» بررسی و سپس «حکمرانی شایسته» و شاخص های آن در انقلاب اسلامی تجزیه و تحلیل شده و در نهایت، تعدادی از شاخص های حکمرانی شایسته از ساختار نظام جمهوری اسلامی ایران با شاخص های حکمرانی خوب از دیدگاه دینی و اسلامی، نهادهای بین المللی و اندیشمندان مقایسه تطبیقی گردیده است. بررسی پنج شاخص اصلی و اساسی در حکمرانی که شاخص های یکسانی می باشد که بر حسب معنا و مبنا متفاوت می باشد. محتوای دیدگاه های نظری حکمرانی خوب مبتنی بر انسان محوری، دنیاگرایی و ماده گرایی است، ولی حکمرانی شایسته مبتنی بر خدا محوری است، اگرچه به ماده و معنا و دنیا و آخرت هر دو به صورت همزمان توجه دارد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، خوب، حکمرانی شایسته، جمهوری اسلامی، انقلاب اسلامی
  • علی محسنی *، محمد حاجی ملا علی صفحات 65-81
    یکی از عناصر و عوامل مهم تاثیرگذار بر امنیت ملی کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده انرژی، نفت و گاز است. بعد از پیدایش نفت در ایران به مرور این ماده خام به عنوان مهمترین مولفه تاثیرگذار بر اقتصاد، سیاست و به طور کلی امنیت ایران ایفای نقش کرده است. موفقیت سیاستگذاری ها در ایران بهطور گریزناپذیری در پیوند با نفت و درآمدهای نفتی است. این موفقیت در بهترین حالت زمانی بدست آمده است که سیاست خارجی ایران با موازین نظام بین الملل سازگاری داشته است. در پرتو این سازگاری است که امنیت ملی و رشد اقتصادی کشور ارتقا می یابد. این نوشتار با بهره مندی از مبنای تئوریک مدل تصمیم گیری نهادی، نحوه بهره مندی دولت نهم از درآمدهای نفتی و به تبع آن جهت گیری سیاستگذاری امنیتی این دولت، در فرآیند تاریخی سال 1384 تا 1392 مورد کنکاش قرار داده است. به عبارت دقیق تر، تاثیر درآمد بالای نفت بر جهت گیری سیاستگذاری امنیتی دولت نهم بررسی شده است. در نهایت این نتیجه حاصل شد افزایش ناگهانی درآمدهای در دولت های نهم و دهم، زمینه ساز شکل گیری گفتمان تهاجمی این دولت نسبت به نظام بین الملل و منافع قدرت های بزرگ شدکه هدف از آن تغییر وضع موجود در راستای الگوی نوین عدالت- محور بود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری امنیتی، سیاست خارجی تهاجمی، دولت رانتیر، درآمدهای نفتی دولت نهم
  • عزیز جوانپور هروی، احسان جعفری فر * صفحات 83-100
    رژیم صهیونیستی به سبب قرار گرفتن در بلوک غرب در دوران جنگ سرد که رقابت سختی بین دو بلوک شرق و غرب بود نفوذ و حضوری درصحنه جمهوری های شوروی نداشت؛ اما با پایان جنگ سرد و شروع دوران اصلاحات گورباچف، زمینه و فرصت های نفوذ رژیم صهیونیستی فراهم شد و با استقلال آسیای مرکزی و قفقاز، این رژیم اهداف و برنامه های خاصی برای نفوذ در این کشورها طراحی کرد و به اجرا درآورد. با توجه به اینکه اسرائیل همواره در جهت توسعه و گسترش مرزهای سرزمینی، قدرت و امنیت خویش در منطقه خاورمیانه می کوشد از همین رو روابط با کشور آذربایجان بعد از فروپاشی شوروی را در دستور کار خود قرار داد. در این مقاله، به روش توصیفی و تحلیلی، سوال اصلی این است که مهم ترین عوامل موثر بر همگرایی اسرائیل و جمهوری آذربایجان چیست؟ و در پاسخ به پرسش مطرح شده این فرضیه در نظر گرفته شده است که راهبرد پیرامونی اسرائیل، همکاری نظامی، اهمیت ژئوپلیتیکی و وجود ذخایر انرژی و یهودیان آذربایجان سبب نزدیکی روابط اسراییل و کشور شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، اسرائیل، منطقه قفقاز جنوبی، دکترین بن گورین، جمهوری آذربایجان
  • حمید صالحی، ابوذر نظریان *، ناصر نظریان صفحات 101-131
    رفراندوم 23 ژوئن 2016 مردم بریتانیا قانون خروج این کشور را از اتحادیه اروپا که به برگزیت معروف شد را تصویب کرد. خروجی که توانسته است تاثیر شگرفی بر معادلات قدرت در اروپا و جهان داشته باشد. در این مقاله به بررسی، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و پیامدهای متعدد این پدیده در ابعاد اقتصادی، تجاری و نیروی کار برای این کشور پرداخته و به طور منطقی تحقق این مهم به فهم بهتری از آینده پیش روی اتحادیه ی اروپا و عوامل موثر بر خروج این کشور از اتحادیه اروپا که هم اکنون در مراحل مذاکره پیش از خروج می باشند دست یابیم. و در نهایت، قصد آن داریم که به ارتقای سطح منابع داخلی معطوف به مطالعات اروپا مساعدت گردد. ما در این تحقیق از روش توصیفی – تحلیلی به موضوع پرداخته ایم، و این پرسش را مطرح نموده که کدام عوامل بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تاثیر مهم داشته و چه پیامدی بر سیاست خارجی این دولت داشته است؟ و فرضیه خود را بر این مبنا قرار داده ایم که سیاست معطوف به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یا برگزیت تحت تاثیر سه عامل تقابل تاریخی- فرهنگی این دولت با اتحادیه، مواضع انتخاباتی دیوید کامرون در آستانه دومین دوره نخست وزیری و بحران مهاجرت قرار داشته و پیامدهای متعددی را در ابعاد اقتصادی، تجاری و نیروی کار برای این کشور به همراه دارد.
    کلیدواژگان: برگزیت، سازه انگاری، بحران مهاجرت، هویت انگلیسی، سیاست مهاجر پذیری اروپا
  • علی باقری دولت آبادی، سید احمد موسوی * صفحات 133-161
    آیت الله سید محمدباقر صدر، یکی از بزرگترین اندیشمندان مسلمان و به تعبیرحضرت امام خمینی (ره)، «مغز متفکر اسلامی» در تاریخ اسلام به ویژه در قرن چهاردهم هجری است. فقیهی جامع-الشرایط، فیلسوفی اجتماعی، مفسری بزرگ، متفکری آگاه به فرهنگ و علوم زمانش‏، نویسنده ای توانمند و پرکار و سیاستمداری هوشمند و شجاع و دردمند بود. ایشان علاوه بر شاخصه ها و ویژگی های برجسته فوق، نظریه پردازی آگاه و پرتوان بوده است. وی در باب سیاست، نظریه «خلافت عمومی» را مطرح کرده است که مبتنی بر احکام و فقه تشیع است. در این پژوهش به بررسی دیدگاه ایشان در باب مفهوم انقلاب در چارچوب نظریه خلافت عمومی ایشان و برگرفته از هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی ایشان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آیت الله صدر، نظریه خلافت عمومی، مفهوم انقلاب، جامعه سیاسی
|
  • Seyyed Alireza Azgandi, Saeed jahangiri * Pages 1-25
    The main objective of this article is to examine US foreign policy with the pioneering government of Donald Tramp and seek to rethink the presence of the United States and its interests in a region of major importance for the Middle East. The paper also examines Tramp's declared policy on the Middle East and the challenges it faces. The main question of the article is that what is the foreign policy of Tramp in the Middle East based on? In response to the hypothesis of the article, there are several factors involved in US decision-making and foreign policy, and Donald Trump's government, in pursuit of the goals of the United States and its government, contrary to its propaganda slogans and its opposition to policies The former president, as well as the decisive factors such as the pressure of the Zionist lobbies, Saudi Arabia dollars and other factors, have withdrawn from their declarations and inevitably forced them to follow the policies of the past (in the Middle East) And even seeks to increase tensions in the region.
    Keywords: foreign policy, United States, Donald Trump, Middle East, Zionist, Saudi Arabia
  • Seyyed Mostafa Abtahi, Hasan Arayesh, Farzali Salari Sardari * Pages 27-64
    Governance is one of the basic needs for providing human perfection in the Islamic religion, and its political and social dimensions must be examined from the perspective of the Qur'an. Analyzing the exact meaning of governance in the teachings of Islam, the Quran Indicators of Good Governance by studying the verses of the Holy Qur'an, the importance of justice as an important approach in today's government, as well as the paradigm of "good governance" as a prevailing and dominant way for the administration of society globally It is different from government and government. In this article, first, "good governance and decent government" and its indicators are analyzed through "descriptive-analytical" method, then "proper governance" and its indicators in the Islamic revolution are analyzed and, finally, some of the indicators of good governance of the structure The system of the Islamic Republic of Iran has been adapted with good governance indicators from the religious and Islamic point of view, international institutions and thinkers. A review of five main indicators of governance that are the same indexes that is different in terms of meaning. The content of the theoretical perspectives of good governance is based on human-centeredness, worldliest and materialism, but decent governance is God-centered, although material and meaning, the world and the hereafter are both simultaneously concerned.
    Keywords: Governance, Good, Good Governance, Islamic Republic, Islamic Revolution
  • Ali Mohseni *, Haji Mola Ali Mohseni Pages 65-81
    One of the important factors influencing the national security of energy producing and consuming countries is oil and gas. After the emergence of oil in Iran, the raw material has been considered as the most important factor affecting the economy, politics and, in general, Iran's security. The success of policies in Iran is inextricably linked to oil and oil revenues. This success is best achieved when Iran's foreign policy is consistent with international standards. In the light of this adjustment, the national security and economic growth of the country will be enhanced. This paper examines the use of the theoretical basis of institutional decision making, how to benefit from the ninth government from oil revenues and, consequently, the policy orientation of this government in the historical process from 2006 to 2013. More precisely, the impact of high oil revenues on the security policy orientation of the ninth government has been examined. Eventually, the result was that the sudden increase in incomes in the ninth and tenth governments created the aggressive discourse of this government toward the international system and the interests of the great powers, with the aim of changing the situation in line with the new model of justice-centered.
    Keywords: Security policy, aggressive foreign policy, rentier government, oil revenues of the ninth government
  • Aziz Javanpour Heravi, Ehsan Jafari Far * Pages 83-100
    The Zionist regime did not have the influence and presence of the Soviet republics due to the Western bloc during the Cold War, a hard rivalry between the two eastern and western blocs; however, with the end of the Cold War and the beginning of the Gorbachev reforms, the Zionist regime's background and opportunities were infiltrated. And with the independence of Central Asia and the Caucasus, this regime designed and implemented specific targets and plans for influence in these countries. Considering that Israel has always striven for the development of its territorial borders, its power and security in the Middle East, it has placed its relations with Azerbaijan after the collapse of the Soviet Union. In this paper, by descriptive and analytical method, the main question is what are the most important factors affecting the convergence of Israel and the Republic of Azerbaijan? And in response to the question raised, the assumption is that Israel's periphery strategy, military cooperation, geopolitical importance, and the availability of energy reserves and Jews in Azerbaijan have led to a close relationship between Israel and the country.
    Keywords: Security, Israel, Southern Caucasus, Ben-Gurion Doctrine, Azerbaijan
  • Hamid Salehi, Abozar Nazarian *, Naser Nazarian Pages 101-131
    On June 23, 2016, the British people passed the law of exit from the European Union, which became famous. Output that has had a dramatic effect on the power equations in Europe and in the world. This paper examines, identifies and analyzes the factors affecting Britain's withdrawal from the European Union and the numerous consequences of this phenomenon in terms of economic, commercial and labor resources for the country, and rationally realizes this to better understand the future of the European Union And the factors affecting the country's exit from the European Union, which are already in the negotiation phase before departure. And, finally, we intend to help raise the level of domestic resources for European studies. In this research, we have dealt with the descriptive-analytical method, and it has raised the question of which factors influenced the departure of Britain from the European Union, and what consequences has it had on its foreign policy? We have hypothesized that policy towards British withdrawal from the European Union or election under the influence of the three elements of the historical-cultural opposition of this state to the union, the electoral post of David Cameron was on the eve of the second prime ministerial and immigration crisis, and the implications There are numerous economic, commercial, and labor-intensive businesses in the country
    Keywords: Leadership, Constructivism, Immigration Crisis, English Identity, European Immigration Policy
  • Ali Bagheri Dolatabadi, Seyyed Mousavi * Pages 133-161
    Ayatollah Seyyed Mohammad Baqer Sadr, one of the greatest Muslim scholars and, according to Imam Khomeini, is the "Islamic thinker's brain" in Islamic history, especially in the 14th century AH. A comprehensive jurisprudence, a social philosopher, a great commentator, a thoughtful thinker of his time culture and science, was an author of a powerful, influential, and intelligent, brave and painful politician. In addition to the above features and features, he has been well-informed and powerful theorizing. In politics, he has put forward the theory of "general caliphate" based on Shiite jurisprudence and jurisprudence. In this research, his views on the concept of revolution in the framework of the theory of his general caliphate, based on his ontology, epistemology and methodology, have been discussed.
    Keywords: Ayatollah Sadr, Theory of General Caliphate, The Concept of Revolution, Political Society